Sivilce (Akne) Neden Oluşur? En Etkili Sivilce Kremi Hangisidir?

En Etkili Akne (Sivilce) kremi hangisidir?

Sivilce Nedir?

Sivilce, ciltteki yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu oluşan küçük kırmızı lekelerdir. Genellikle yüz, boyun, omuz ve sırt gibi cildin daha yağlı olduğu bölgelerde görülürler. Sivilce oluşumunun nedeni ciltteki yağ üretiminin artmasıdır. Yağ bezleri aşırı yağ ürettiğinde, gözenekler tıkanır ve bakteri oluşumu başlar. Bakteriler iltihaplanmaya neden olur ve sivilceler oluşur.

Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir. 

Genellikle yağlı ciltlerde görülen ve yüz, sırt, göğüs gibi cildin yağlı olduğu alanlarda ortaya çıkar. Sivilce ve akne eş anlamlı sözcükler olup halk arasında “sivilce”, tıbbi terim olarak da “akne” kullanılmaktadır.

Sivilceleri sıkmak veya cildi çok sert biçimde ovalamak sivilceleri daha da kötüleştirebilir ve sivilce izine sebep olabilir.

Sivilce Nedenleri

Sivilce oluşumu birçok faktöre bağlıdır. En önemli nedenler arasında ciltteki yağ üretimindeki artış yer alır. Bunun yanı sıra, stres, yetersiz beslenme, cilt bakım ürünlerindeki kimyasallar, genetik faktörler ve bazı ilaçlar da sivilce oluşumuna neden olabilir.

Ciltteki Yağ Üretimi

Ciltteki yağ üretimi, cilt tipine ve hormonlara bağlıdır. Hormonlardaki değişimler, özellikle ergenlik döneminde, yağ üretimini artırır ve sivilce oluşumunu tetikler. Bazı kadınlar, menstrüasyon (regl) dönemlerinde yağ üretiminde artış yaşayabilirler. Yağlı cilt yapısına sahip olan kişilerde de sivilce oluşma riski daha yüksektir.

Stres

Stres, vücutta hormon düzeylerinde değişikliklere neden olur. Bu hormonal değişiklikler, yağ bezlerinin daha fazla yağ üretmesine neden olabilir. Ayrıca, stres, bağışıklık sistemini zayıflatarak, sivilce oluşumuna da neden olabilir.

Yetersiz Beslenme

Yetersiz beslenme, cilt sağlığı üzerinde de olumsuz etkiye sahip olabilir. Özellikle fast food, şekerli ve yağlı yiyecekler, ciltte yağ üretimini artırarak sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Ayrıca, yeterli miktarda su içmeme de cilt sağlığına zarar verebilir.

Makyaj Ürünleri

Bazı makyaj ürünleri, ciltteki gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu ürünlerin içeriğindeki kimyasallar, ciltte tahrişe neden olabilir ve sivilce oluşumunu tetikleyebilir.

Genetik Faktörler

Genetik faktörler, sivilce oluşumuna neden olabilir. Ailede sivilce sorunu olan kişiler, sivilce sorunu yaşama riski daha yüksektir.

Sivilcelere Karşı Gözle Görülür İyileşme

Sivilce ve sivilce lekelerine karşı kullanabileceğiniz çok sayıda krem ve ilaç bulunmaktadır. Ancak bunların ne kadar etkili olduğu cildinize, yaşınıza, cildinizdeki sivilce türüne göre değişmektedir.

Sivilce, daha çok ergenlik dönemlerinde görülen bir cilt problemi sanılsa da hemen her yaştan insanın yaşadığı veya karşılaştığı bir sorundur. Sivilce tedavisi için farklı kremler veya ilaçlar kullanırız. Bu ilaçlar veya kremlerin sadece sivilceleri geçirmesini değil, aynı zamanda sivilce izlerini de geçirmesini bekleriz. İşte bu noktada oldukça etkili ve kullananların memnun kalarak başkalarına da tavsiye ettiği ozon ürünleri devreye giriyor.

Sivilce tedavisi ve izlerini geçirmek için içeriğinde ozon bulunan kremler veya ozon yağı önerilmektedir.

Ozon, güçlü bir antiviral ve antibakteriyel etkisi olup, temas ettiği alandaki biyolojik membranları (özellikle bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmaların hücre zarları) oksitleyerek parçaladığı için sivilce tedavisinde oldukça etkili bir üründür.

Ozonlu ürünler içerisinde doğrudan sivilce ve akneleri hedef alanOzonlu Akne Kremi” oldukça başarılı bir üründür. Kullanmaya başladıktan birkaç gün sonra sivilcelerin kurumasını sağlarken, cildinizi besler ve cildin sebum dengesini korumasına yardımcı olur.

Bir diğer seçenek ise ozon yağıdır. Laboratuvar ortamında haftalar boyunca saf zeytinyağının ozonlanması ile oluşan ozon yağları ise içerdikleri ozon miktarına göre isimlendirilmektedirler:

40 mg/ml ozon ihtiva eden ürün “Ozon Yağı” olarak isimlendirilirken; 80 mg/ml ozon barındıran ürün “Ozon Jeli”; 160 mg/ml ozon içeren ürün ise “Ozon Kremi” olarak adlandırılmaktadır.

Hassas ciltler için “40 mg/ml Ozon Yağı” önerilirken, normal ciltlerde daha hızlı etki etmesi için “80 mg/ml Ozon Jeli” tavsiye edilmektedir. Bu iki ürün yüzün tamamına güvenli sürülebilirken “160 mg/ml Yoğun Ozon Kremi” ise sadece lokal olarak sivilce üzerine sürülmelidir.

Bir yanıt yazın